Despre Proiect

Reconstruirea și punerea în valoare a siturilor culturale reprezentative din Euroregiunea Ruse-Giurgiu

Informatii generale despre proiect:

Proiectul este finantat din fonduri europene nerambursabile prin Programul INTEREG V-A România Bulgaria 2014 – 2020, Axa Prioritară 2 – O regiune verde.

Proiect depus în parteneriat:

          – Lider de proiect: Municipiul Ruse (BG)

          – Partener: Municipiul Giurgiu (RO)

Bugetul total eligibil al proiectului este 1.426.760,12 de Euro:

  • Bugetul eligibil al proiectului pentru municipiul Giurgiu are valoarea de 498. 577,94 Euro
  • Bugetul eligibil al proiectului pentru municipiul Ruseare valoarea de 938.182,18 Euro

Bugetul este compus din:

          – finanţare prin Fondul European de Dezvoltare Regională in procent de 85%

          – finanţare de la Bugetul de Stat in procent de 13%

          – reprezintă contribuția proprie a beneficiarului la cheltuielile eligibile in procent de 2%.

          Proiectul „Reconstruirea și punerea în valoare a siturilor culturale reprezentative din Euroregiunea Ruse-Giurgiu” inițiat de Ruse Municipality (BG) și Giurgiu Municipality (RO) are ca scop oferirea de oportunități pentru utilizarea durabilă a patrimoniului cultural și dezvoltarea turismului pentru a crea beneficii socio-economice pe termen lung pentru comunitățile locale. Acesta abordează două provocări comune importante din zona programului, și anume lipsa investițiilor în conservarea și modernizarea monumentelor și siturilor culturale istorice valoroase din regiunea CBC, pe de o parte, și, pe de altă parte, numărul insuficient de turiști, produse, servicii și politici.

          În cadrul proiectului sunt incluse două situri culturale emblematice de pe ambele maluri ale Dunării – Panteonul Eroilor Naționali Naționali din Ruse și Cetatea Giurgiu. Ambele obiective au nevoie de renovare și modernizare. Mai mult, ambele se referă la trecutul comun al localitatilor Ruse și Giurgiu, care ar putea fi considerat o bază pentru implicarea lor în produse și servicii turistice moderne și integrate. Abordarea transfrontalieră este cu siguranță cea mai eficientă modalitate nu numai de a depăși problemele care afectează bogatul patrimoniu cultural al regiunii transfrontaliere Ruse-Giurgiu, care este mai puțin cunoscută atât la nivel național, cât și internațional, dar și de a folosi potențialul imens. Aceste site-uri au în vedere dezvoltarea turismului în regiunea CBC Ruse-Giurgiu prin gestionarea și promovarea lor comuna.

          Obiectivul proiectului este de a crește atractivitatea turistică a regiunii CBC Ruse-Giurgiu prin îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului cultural care va contribui la bunăstarea economică a comunităților locale, va stimula economia locală (în special IMM-urile) și va conduce la un nivel mai ridicat de ocupare.

          Extinderea conștientizării publicului este de o mare importanță pentru siturile culturale și istorice emblematice din regiune. Ambele, Panteonul din Ruse și Cetatea din Giurgiu, sunt considerate în prezent ca având o semnificație predominant locală și națională. Prin urmare, originalitatea propunerii actuale a proiectului provine din faptul că va introduce o nouă dimensiune transfrontalieră și va integra site-urile într-o ofertă turistică de importanță europeană.

          Rezultatul dorit este crearea de produse turistice transfrontaliere integrate, bazate pe gestionarea și coordonarea comună, care reprezintă în sine o inovație politică pentru zona țintă. În acest fel, capacitățile instituțiilor beneficiare, dar și ale părților interesate relevante din domeniul turismului vor fi îmbunătățite în vederea restaurării, conservării și promovării bunurilor culturale și istorice într-un mod durabil și atractiv. Aceasta implică un angajament fără precedent de a reuni locuitorii zonei transfrontaliere și de a-i motiva să își redescopere patrimoniul cultural și istoric comun și să-l dezvăluie publicului larg, atrăgând astfel vizitatori din întreaga lume.

          Obiectivul general al proiectului va fi atins prin principalele activități ale proiectului, care vor include, printre altele:

  • reconstrucția Panteonului Eroilor Naționali din Ruse și achizitionarea de  echipamente multimedia;
  • valorificarea zonei adiacente Cetății Giurgiu și integrarea acesteia într-un circuit turistic prin dezvoltarea și dotarea cetății cu amenajări moderne care indică valorile materiale și spirituale create de omenire de-a lungul timpului, precum și valorile materiale și spirituale ale prezentului;
  • elaborarea unui plan de gestionare comună pentru conservarea, dezvoltarea și utilizarea comună a patrimoniului cultural;
  • elaborarea unei strategii de marketing comune, incluzând brandingul comun și promovarea comună a produselor turistice integrate transfrontaliere);
  • elaborarea unui catalog și a unui site web care prezintă patrimoniul cultural iconic în regiunea CBC Ruse-Giurgiu;
  • dezvoltarea unui traseu turistic integrat;
  • activități de informare și publicitate care furnizează părților interesate informații despre progresul și realizările proiectului; etc.

          Principalul rezultat așteptat în urma implementării acestui proiect îl constituie creșterea atractivității turistice in Euroregiunea Ruse-Giurgiu, prin îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului cultural care va contribui la bunăstarea economică a comunităților locale, va stimula economia și va conduce la un nivel mai ridicat al ocupării forței de muncă.

Expansiunea conștiinței publice este de o mare importanță pentru siturile culturale și istorice iconice din regiune.

Pantheonul din Ruse și Cetatea din Giurgiu sunt în prezent considerate a avea o semnificație importanta atat locală cat și națională. Prin urmare, originalitatea propunerii actuale de proiect rezultă din faptul că va introduce o nouă dimensiune transfrontalieră și va integra siturile într-o ofertă turistică de nivel european.

          Orașele Ruse și Giurgiu au fost conectate de-a lungul secolelor, de istorie și cultură comuna datorită poziționării teritoriale strânse, provocărilor politice și naturale identice. În ciuda apropierii lor și a legăturilor istorice, nu au reușit să utilizeze potențialul turistic al patrimoniului lor cultural comun și să creeze produse turistice comune. Astfel, principala provocare teritorială comună, pe care proiectul își propune să o abordeze, este de a oferi oportunități pentru utilizarea durabilă a patrimoniului cultural al regiunii, pentru a-l face mai vizibil și mai atractiv pentru turiștii străini și locali.

          În zilele noastre, în contextul aderării Bulgariei și României la Uniunea Europeană, ambele orașe sunt angajate să-și redescopere și să gândească din nou istoria lor comună și să o promoveze publicului ca produse turistice comune. Acestea se concentrează pe două situri istorice culturale și istorice cu potențial ridicat de turism transfrontalier, urmărind astfel să provoace treptat un efect de dispersie pentru a genera produse și servicii turistice relevante în regiunea CBC Ruse-Giurgiu.

          Ambele site-uri – Panteonul din Ruse și Cetatea Giurgiu, sunt afectate negativ de procesele naturale de amortizare și deteriorate de vandalism. Ceea ce le unește este că reprezintă o moștenire istorică iconică nu numai pentru orașele lor, ci și pentru națiunile bulgară și română și mărturisesc perioade de timp cruciale care au modelat istoria regiunii noastre comune.

          Panteonul din Ruse este un monument național pentru figuri proeminente din perioada Renașterii Naționale Bulgară și a mișcării de eliberare bulgară. Mulți dintre ei au lucrat și au locuit și în Giurgiu, care era un centru pentru revoluționarii bulgari înainte de Eliberarea Bulgariei. Panteonul a fost deschis în 1978 cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la eliberarea din Imperiul Otoman. Astăzi este o vizită obligatorie pentru oricine dorește să afle despre dezvoltarea istorică a regiunii. Clădirea Panteonului are nevoie de renovare și modernizare. Lucrările vor include reabilitarea interiorului și exteriorului clădirii și introducerea unor echipamente multimedia (de exemplu, prezentare multimedia la 360 de grade). Intervențiile sunt importante pentru a-și păstra valorile arhitecturale și istorice, făcându-l mai accesibil, mai sigur și mai atractiv pentru turiști.

          Pe partea românească, proiectul propune pregătirea împrejurimilor cetății Giurgiu pentru a fi inclusă în circuitul turistic al regiunii. Cetatea are o importanță majoră pentru municipiul Giurgiu. Are o istorie lungă, plină de frământări și lupte în epoca apărării împotriva otomanilor și a fost menționată pentru prima dată în documente scrise în 1409. Prin dezvoltarea zonei adiacente Cetății Giurgiu va fi posibilă evidențierea străzii Mircea cel Batran – o stradă emblematică din Giurgiu de la cetate până in centrul orașul vechi. Prin implementarea proiectului, turiștii vor avea o legătură directă cu orașul vechi și parcul principal din Giurgiu. Activitățile includ amenajarea peisagera a cetății Giurgiu: alei pietonale, gradene, amfiteatru, lumini ambientale, investiție peisagistică minimă, etc.).

          Amenajarea celor două site-uri, gestionarea și promovarea comună eficientă a acestora, vor reprezenta un impuls pentru dezvoltarea turismului regiunii CBC Ruse-Giurgiu și vor avea un impact pozitiv asupra viitorului său.

Denumire obiectiv de investiţii in municipiul Giurgiu:Valorificarea Cetatii Giurgiu si includerea acesteia intr-un circuit turistic”.

          În data de 31.07.2018, Municipiul Giurgiu, în calitate de beneficiar a semnat Contractul de cofinanțare nr. 83.539 cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, in cadrul Programului transfrontalier INTERREG V-A Romania Bulgaria, pentru proiectul „Reconstruirea si punerea in valoare a siturilor culturale reprezentative din Euroregiunea Ruse – Giurgiu”, Cod e-MS  RO-BG 424 cu obiectivul de investitii „Valorificarea Cetatii Giurgiu si includerea acesteia intr-un circuit turistic”.

          Durata de implementare: de 36 luni de la data semnarii.

          Obiectivul general al proiectului pentru municipiul Giurgiu, va fi realizat prin amenajarea peisagistică a incintei Cetății Giurgiu, mai exact:

  • amenajarea de alei pietonale;
  • amplasarea de gradene sub forma unui mini-amfiteatru;
  • amplasarea unei mini-scene;
  • realizarea iluminatului specific monumentelor istorice;
  • amplasarea de panouri din sticlă securizată/plexiglas cu imagini ale cetății în diferite etape sau perioade istorice;
  • plantarea unui covor vegetal pitic;
  • amenajarea accesului în incinta cetății etc.

          Nu se va interveni deloc asupra monumentului istoric, toată investiția având drept scop punerea în valoare a acestuia.

          Obiectivul de investitii este situat in Municipiul Giurgiu la jumatatea distantei dintre centru si riviera – portul Giurgiu, pe coltul de S-V al intersectiei dintre str. Digului si sos. Portului si are suprafata de 37.550 mp.

          Terenul pe care este amplasata Cetatea Giurgiu nu are utilizare distincta fiind considerat teren viran neamenajat. Vestigiile existente ale cetatii sunt acoperite de vegetatie spontana si deseuri adunate de-a lungul anilor.

          Prin proiect se propun amenajari specifice unui traseu pietonal si amenajare peisagera in jurul cetatii, cu interventii minime necesare asupra monumentului .

          Cetatea se afla intr-o albie naturala marginita la nord si sud de doua diguri existente (la sud digul spre Canal Cama, iar la nord digul – rambleu spre terasamentul terenului vecin, aflat in proprietatea CFR). Accesul pe sit se va face pe latura de est a terenului din soseaua Portului, zona in care vor fi amplasate instalatii specifice informarii turistice si locale asupra valorii istorice a locului. Pe latura de vest va fi amenajat un amfiteatru in aer liber format din 9 randuri de gradene dispuse circular cu o capacitate de 350 de persoane. Gradenele vor fi executate din gabioane ornamentale, placate la fata superioara cu placi de lemn, pentru a permite vizitatorilor se se aseze. Gradenele vor fi dotate pe toata lunginea cu iluminat ambiental. Spatiile verzi vor fi refacute printr-o conceptie naturalista, numita vegetalizare, prin plantarea de specii noi de plante erbacee. Vegetatia va fi predominant joasa astfel incat cetatea sa fie perceputa in adevarata ei dimensiune (arbori si arbusti, plante perene etc).

In albie si in jurul cetatii, interventiile vor fi doar la nivel peisager, albia fiind strabatuta de alei pietonale, traseul astfel format va urma forma ostrovului din ultimele documentari istorice. Prin intermediul unor repere de amenajare peisagera se vor marca elementele construite sau geografice pierdute. Silueta actuala a fundatiei cetatii va fi pusa in valoare de un sistem de iluminat arhitectural.  

          De asemenea se vor implementa recomandarile specifice justificate prin documentatii tehnice autorizate pentru interventii asupra monumentelor de grad A, de importanta nationala, conform Listei Monumentelor Istorice 2015 (cod LMI GR-I-s-A-14756), limite însuşite şi avizate de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice. Astfel, gradul de conservare al monumentului restrange interventiile la un minim necesar.

Activitati in Municipiul Giurgiu:

1. Managementul de proiect:

  • 1.1 Stabilirea echipei interne de proiect
  • 1.2 Achizitie consultanta in managementul de proiect
  • 1.3 Achizitie echipamente pentru echipa de proiect

2. Implementarea unor masuri comune de turism și elaborarea dosarelor de licitație:

  • 2.1 Elaborarea unui plan de management 
  • 2.2 Elaborarea unui Web site
  • 2.3 Consultanta in achizitii

3. Lucrari si servicii legate de investitia in mun. Giurgiu

  • 3.1 Elaborare PT si asistenta tehnica din partea proiectantului 
  • 3.2 Lucrari 
  • 3.3 Asistenta arheologica pe perioada lucrarilor
  • 3.4 Dirigentie de santier

4. Comunicare

  • 4.1 Elaborare placute publicitare

          Denumire obiectiv de investiţii in municipiul Ruse: Reconstrucția Panteonului Eroilor Naționali din Ruse

          Municipalitatea Ruse va investi în reconstrucția/renovarea a Panteonului Eroilor Naționali din Ruse, care face parte din patrimoniul istoric național și este unul dintre simbolurile orașului. Lucrările vor consta în:

  • Reconstrucția corpului înalt al clădirii;
  • Acoperirea teraselor inelare și a standurilor deasupra intrării principale;
  • Ventilație, căldură externă și impermeabilizare;
  • Consolidarea construcției intrării principale și a canalizării;
  • Lucrări de renovare internă;
  • Iluminat arhitectural;
  • Iluminat exterior;
  • Iluminat interior.

          Mult așteptata renovare a Panteonului va prelungi durata de viață a clădirii și o va revitaliza, în timp ce va fi dedicată integrității clădirii și va recunoaște importanța acesteia ca reper istoric proeminent.

                                   Activitati in Municipiul Ruse

1. Managementul de proiect:

  • 1.1 Stabilirea echipei interne de proiect
  • 1.2  Achizitie echipamente pentru echipa de proiect

2. Implementarea unor masuri comune de turism și elaborarea dosarelor de licitație:

  • 2.1  Elaborarea unui traseu turistic integrat
  • 2.2 Elaborarea unei strategii de marketing comune, incluzând brandingul comun și promovarea traseului turistic
  • 2.3  Livrarea și instalarea de echipamente multimedia 360 de grade și sisteme audio
  • 2.4  Desfășurarea unei campanii comune de conștientizare și promovare.

3. Lucrari si servicii legate de investitia in mun. Ruse

  • 3.1 Lucrari 
  • 3.2 Dirigentie de santier
  • 3.3 Asistenta tehnica din partea proiectantului 

4. Comunicare

  • 4.1 Evenimente publice – 2 conferinte de presa in Ruse
  • 4.2 Elaborare materiale publicitare

Doresti sa vezi ce construim?